Selecteer een pagina

In mijn review over de Faber Castell Polychromos potloden noemde ik het al even. Er is een verschil tussen potloden gemaakt op basis van olie en potloden gemaakt op basis van wax. Waar baseer je de keuze op?

Wax based potloden

Potloden op basis van wax hebben een aantal voordelen, ze zijn (in vergelijking met oil based potloden) Relatief zacht en dus makkelijk te hanteren. De kleurafgifte is vaak beter dan bij oil based potloden, en het is dus makkelijker om een egaal vlak te kleuren. Ook vlekken ze minder dan potloden met een kern van olie.

Vroeger werden enkel goedkope potloden gemaakt van wax, maar in de loop der tijd is de wax die voor potloden wordt gebruikt dusdanig goed van kwaliteit dat in het rijtje van professionele potloden meer wax based terugkomt, dan oil based.

Wax potloden hebben ook een nadeel (hoewel dit niet door iedereen wordt gezien als nadeel) de wax bouwt zich op op de tekening, waardoor er uiteindelijk een soort waas vormt. Er zijn zelfs kunstenaars die deze eigenschap erg fijn vinden. Ook vinden sommigen dat het lastiger is om in lagen te werken, omdat de kleur al snel te dik wordt aangebracht.

Voor een schilderachtig resultaat kunnen wax potloden met geurloze terpentine worden verdund en kun je haast schilderachtige resultaten bereiken.

Veel gebruikte potloden op basis van wax zijn:
Prismacolour premier
Derwent coloursoft
Derwent procolour
Caran d’Ache Luminance 6901

Oil based potloden

Vroeger werden potloden met een kern samengesteld met olie gezien als de enige optie voor professionele tekenaars. Ze waren mooi in lagen op te bouwen, waardoor je potloden langer meegaan en het was mogelijk om veel lagen aan te brengen zonder de ‘waslaag’. Ook zijn deze potloden in verhouding erg hard, waardoor je makkelijk een mooie, scherpe punt kunt slijpen.

Net als potloden op was basis, kun je geurloze terpentine gebruiken om de potloden te mengen.

Veelgebruikte potloden op basis van Olie zijn:
Faber- Castell Polychromos
Caran d’ache Pablo
Derwent Lightfast

Maar welke kan ik het beste kiezen?

Tegenwoordig zijn de potloden op basis van wax net zo goed als de potloden op basis van olie. Kies dus gewoon voor het beste potlood voor je budget. Als je professioneel wil gaan tekenen, kies dan voor een potlood met een hoge lichtechtheid, om te oefenen kun je gewoon een potlood kiezen dat jij prettig vind en dat niet al teveel kost.