Selecteer een pagina

De eerste in een serie van reviews. De Faber Castell polychromos potloden worden wereldwijd gezien als één van de beste potloden voor (semi) professionele kuntstenaars. Denk je erover om deze set aan te schaffen? Lees hier mijn bevindingen.

De Faber Castell Polychromos potloden zijn verkrijgbaar in verschillende sets (12, 24, 36 , 60 of 120 stuks). Ook zijn er regelmatig limited edition (polychromos 100 jaar uitgave) sets of speciale sets (o.a. huidskleuren) te verkrijgen. Ook kun je de Faber Castell potloden los kopen. (erg handig als er één op is) De kern van de Polychromos potloden zijn op olie basis. (en niet zoals de meeste potloden op wax basis – lees hier wat het verschil is tussen olie en wax).

De verpakking

Ik word persoonlijk heel blij van potloden in een blik, Het ziet er mooi uit, ze zijn goed beschermd en als ze aan het begin nog op volgorde liggen kun je makkelijk de juiste kleur kiezen. De Polychromos potloden zijn rond (dat is iets minder praktisch), liggen lekker in de hand en het volledige potlood is bedekt met de kleur van de stift.

Faber Castell Polychromos 120 set
De 120 kleuren allemaal bij elkaar

Zoals je op de foto ziet is mijn set al wat vaker gebruikt (vooral de wit/zwart/grijs en huidskleuren gaan hard)

Het blikje van de huidskleuren gebruik ik voor mijn potloden die ik op dat moment gebruik voor een tekening, maar ze bevatten de kleuren waarvan Faber Castell denkt dat je ze vooral nodig hebt voor huidskleuren.

In het huidskleuren blik zitten de volgende kleuren: Ivory (103) Cream (102) Light Flesh (132) Medium Flesh (131) Cinnamon (189) Venetian red (190) Burnt ochre (187) Sanguine (188) Bistre (179) Walnut Brown (177) en Payne’s grey (181)

Met deze kleuren kun je een redelijke huidskleur maken, en in de basis is het dus een goede set. Wat wel echt ontbreekt in deze set zijn tinten voor schaduw. (Caput Mortuum, Sienna, nougat) en tinten voor een minder rozige ondertoon (warm grey, cold grey).

Hoe doen ze het op papier?

We weten nu vooral dat ze er mooi uitzien 😉 Maar hoe doen ze het op papier? Zoals ik al had vermeld zijn de Polychromos potloden op oliebasis. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor een aantal specifieke toepassingen. De kleurafgifte is mooi, gemakkelijk en je kunt ze mooi scherp slijpen voor details. De harde punt breekt niet zo snel.

Mooie scherp geslepen punten op de Polychromos potloden

Een klein testje op kleur (intensiteit) , mengbaarheid en gumbaarheid laat zien wat ik van Polychromos wel weet. De kleuren zijn mooi en intens, laten zich goed blenden met een blending pencil of solvent (Geurloze terpentine) en zijn redelijk uit te gummen. Ik heb een klein overzichtje gemaakt. (Nu staan enkel de Polychromos er op, maar ik hoop de lijst snel aan te kunnen vullen met andere potloden)

test Polychromos
klein testje op papier

Mijn mening

De Polychromos potloden zijn erg fijn. Je kunt ze mooi gebruiken voor lichte laagjes en voor details. Wat fijn is aan de olie basis, is dat er geen duidelijk laagje op de tekening komt te liggen. Je kunt ze gebruiken op pastel, andere (wax) potloden en zelfs op hout (dat heb ik nog niet getest) Je kunt ze ook gebruiken in combinatie met blending powder (panpastel/ Brush and pencil) om een bijna pastelachtige substantie te krijgen (op pastelpapier). Ook zijn ze bij uitstek geschikt voor het tekenen van details op pasteltekeningen. Je zou kunnen zeggen dat deze set van 120 potloden (maar ook een wat kleinere variant) in principe alles is dat je nodig hebt om te beginnen met tekenen.

Zoek je een allround potloden set waar je jaren mee kunt doen? Dan zijn de Faber Castell Polychromos potloden absoluut een aanrader!