Selecteer een pagina

Als je net begint met tekenen zul je je misschien wel afvragen welke potloden je moet kiezen. Ga je meteen voor de ‘beste op de markt’ of kies je een wat budgetvriendelijkere optie?

een aantal van mijn potloden bij elkaar

Algemeen gezien kun je potloden onder verdelen in een aantal categorieën:

Budget potloden (of student grade pencils): (Lyra Rembrandt, marco renoir, prismacolor student)
Het grootste voordeel van budget potloden is dat ze (zoals de categorie al doet vermoeden) bugetvriendelijk zijn. Met deze potloden kun je proberen of je het leuk vindt om te kleuren met potloden. Met sommige budget potloden kan een zeer goed resultaat worden behaald. Het verschil in prijs zit hem vooral in de gebruikte bindmiddelen en de kwaliteit van het pigment, maar ook het merk kan de prijs bepalen. (Zo zijn de Marco Renoir potloden zeer budgetvriendelijk, maar uit verschillende tests blijkt dat het prima potloden zijn om mee te starten)

het nadeel van deze potloden zit hem vooral in het gebruikte pigment en bindmiddel. Doordat deze potloden doorgaans minder (en vooral goedkoper) pigment bevatten en hardere wax dan wat duurdere potloden geven ze minder kleur af en beschadigen het papier sneller. (Vooral de kinderpotloden zijn dus niet geschikt om mee te kleuren als je een goed resultaat wil.) Daarnaast zijn de meeste budgetvriendelijke potloden niet kleurecht en zal de tekening dus snel vervagen als deze blootgesteld wordt aan zonlicht. Tegenwoordig worden de budgetpotloden wel steeds beter en hoef je echt niet meteen te beginnen met een dure set! Helaas kan ik verder weinig vertellen over deze categorie, ik bezit er geen van en heb ze ook nog niet kunnen testen (maar misschien komt dat ooit nog)

Artist grade pencils: (Prismacolor premier, caran d’ache pablo, Faber Castell Polychromos, Derwent procolour/ coloursoft)
Deze potloden zijn ontwikkeld met de (semi) professionele artiest in gedachte. Deze potloden hebben over het algemeen een betere lichtechtheid dan de starter sets, (door het gebruik van betere pigmenten) ze hebben een betere kleurafgifte en ze geven mooie, heldere kleuren af. Ook de Artist grade pencils hebben meestal een kern van wax (Derwent, Prismacolor) of van Olie (Caran d’ache pablo, Koh-i-noor Polycolor), maar deze is vele malen zachter dan die van de goedkopere potloden. Ver uit de meeste mensen die veel kleuren met kleurpotloden gebruiken één of meerdere van deze sets.

Caran 'dache Luminance Pencils
Caran d’ache Luminance set

Professional Grade en lichtechte potloden (Caran d’ache Luminance , Derwent Lightfast)
Dit zijn (in mijn mening) de beste potloden die je kunt hebben. Helaas zit er een flink prijskaartje aan. Deze twee sets zijn volledig lichtecht en tekeningen gemaakt met deze potloden zouden niet mogen vervagen. (uiteraard ligt het aan de omstandigheden waarin ze hangen)
Mijn opdrachten in kleurpotlood teken ik veelal met de Caran d’ache potloden.

Nieuw op de markt zijn de Derwent lightfast potloden. Ik heb ze nog niet kunnen testen, maar resultaten van andere potloodkunstenaars zien er veelbelovend uit en hopelijk kan ik binnenkort een product review schrijven.

Wil je meer lezen over de potloden die ik gebruik? lees dan mijn andere blogs waarin ik de potloden uitgebreid toelicht en test!