Selecteer een pagina

Ik teken veel met potlood en pastel, In dit artikel over verzadigd papier schreef ik al over de mogelijkheden om zo lang mogelijk te kunnen blijven tekenen zonder de opbouw van bindmiddel. Éen van de oplossingen was het gebruik van pastelpapier (zoals pastelmat). Maar pastelmat is duur en als je net als ik graag kliedert zonde om voor studies te gebruiken.

Mijn zoektocht naar oplossingen was dus begonnen. Ik had een aantal eisen:
– Voordeliger in gebruik dan pastelmat.
– Te gebruiken met potlood, maar ook met pastel en aquarel.
– Veelzijdig. Ik werk vaak met verschillende materialen en formaten, dat is dus ook belangrijk.

En ineens stootte ik online op pastel primers; het was bijna een halleluja momentje – wauw! het bestaat – straks kan ik al mijn papier omtoveren in pastelpapier. De euforie duurde niet erg lang, want er waren nogal wat beperkingen. (Het papier dat ik heb is bijvoorbeeld niet ‘zwaar’ genoeg). Ook waren het er zo veel dat ik een keuze moest maken. op basis van mijn eisen en wat YouTube beoordelingen ging ik op zoek naar de primers waarvan ik dacht dat ik er wat aan zou hebben.

Art spectrum colourfix primer
Art Spectrum Colourfix Original primer
  • Art Spectrum Colourfix primer clear
    Deze primer stond bovenaan op mijn lijstje. De online reviews waren echt heel goed en iedereen die het gebruikte was razend enthousiast – één probleempje; er is in NL slechts één winkel die het verkoopt – maar de kleuren die daar beschikbaar waren wilde ik niet.
    Uiteindelijk had Jackson’s art (Londen) hem wel – dus bestelde ik hem in de UK.Golden Pastelground
Golden Pastelground

Golden Pastelground
Deze primer is (bijna) overal in Nederland makkelijk te verkrijgen en hoewel ik het gevoel had dat deze waarschijnlijk te grof zou zijn voor mijn werk, heb ik vanwege de verkrijgbaarheid besloten om toch ook deze te testen. Ook heb ik hierbij de Golden pumice gel fine besteld. Deze zou handig zijn als je de primers wil verdunnen.Schminke pastelprimer
Schminke Pastelrpimer

Schminke pastelgrund clear
Deze primer is speciaal ontwikkelt voor het gebruik van pastel met andere materialen of op doek. Een onderschildering van acryl kan bewerkt worden met deze primer en daarna kun je pastel gebruiken om weer verder te werken. Fantastisch toch? Als dat toch eens zou werken over een verzadigd vel papier…


Voor alle bovenstaande primers geldt dat ze doorzichtig zijn (en dus géén kleur geven aan het papier) , te kleuren zijn met inkt of acrylverf. verdund kunnen worden met een beetje water én dat ze allemaal geschikt zijn voor papier van 300 grms (of zwaarder). papier dat minder zwaar is zal gaan golven. Na een (niet zo interessante) zoektocht kwam ik er achter dat de Clairfontaine paint on blokken het best goed doen. De blokken zijn geschikt voor verf, dus ondanks dat ze ‘slechts’ 250 grms zijn blijft het papier redelijk glad. (Ik heb de gladde achterkant van de à grain versie geprobeerd en de ‘naturel’) Dit papier is in zeer veel varianten en kleuren te verkrijgen en een stuk voordeliger zijn dan Pastelmat.

In volgende artikelen zal ik de verschillende primers testen op de volgende punten:

  • Ease of use (roeren, aanbrengen, kleuren, verdunnen)
  • Het gebruik van pastel op de oppervlakte (potloden, sticks, panpastel)
  • Het gebruik van kleurpotloden op de oppervlakte (olie en wax)
  • Het kleuren van de primer met acrylverf
  • De primer gebruiken over een bestaand werk om details toe te voegen.

Heb jij wel eens een pastelprimer geprobeerd? zo ja – Welke? beviel het, heb je vragen? Of ben je benieuwd naar een andere primer? stel ze in de reacties!