Selecteer een pagina

Na de art spectrum colourfix primer test was het nu tijd voor de tweede pastel primer – de Schmincke pastel primer. Ik had de twee pagina’s gelijktijdig geprimed, en deze voelde echt fijn aan – dus ik had veel zin om te beginnen aan deze test.

Gebruiksgemak

De primer van Schmincke is de makkelijkste om aan te brengen. De primer zit in een groot uitgevallen shampoofles en na flink schudden kon ik hem gebruiken. Geen geknoei met paletmessen en roerstokken, gewoon een beetje op de roller gooien en uitrollen.

De primer is vrij dun en smeert lekker uit. Ook bij deze koos ik ervoor om drie lagen primer aan te brengen. Gewoon, om qua vergelijking gelijk te stellen aan de vorige primer.

Droogtijd en structuur

De droogtijd is gelijk aan die van de art spectrum. Ook bij deze heb ik na een paar uur het vel losgemaakt van de tafel en onder iets zwaars gelegd om ervoor te zorgen dat het vel mooi glad bleef. Het was niet nodig – maar toch.

De structuur is vergelijkbaar met die van de art spectrum – maar voelt iets zachter aan. Iets prettiger dan de art spectrum colourfix.

Gebruikservaring

De pastel pakte niet echt goed. Ik kreeg weinig kleur op mijn vel en nadat ik met veel moeite de schaduwen en een deel van de huidskleur had opgezet gaf ik het op ?

Ik pakte mijn potloden er bij en keek wat er toen gebeurde – en ik was blij verrast. De polychromos potloden pakken fantastisch op de schminke primer en na veel lagen kan ik nog steeds makkelijk kleur toevoegen.

Hoewel het portret nog niet helemaal klaar is, kan ik nu wel vast zeggen dat het resultaat boven verwachting was.

Eindoordeel

Hoewel het niet meteen een succes was, zal ik deze primer wel gebruiken voor potloodtekeningen.

Voor pastel wil ik het wel graag nog een keer proberen, maar dan moet ik toch kijken wat ik eraan kan doen om de hechting te verbeteren. Misschien met een beetje pumice gel of water? We gaan het zien!

Omdat ik heb gemerkt dat het op deze manier niet zo snel gaat, heb ik besloten eerst een overzicht te maken van de verschillende primers en wat er wel/ niet op hecht! lees mijn bevindingen hier