Selecteer een pagina

Jullie hebben het al een beetje gemerkt, ik lijk een beetje geobsedeerd door de primers. Dat komt gedeeltelijk omdat ik er weinig over kon vinden en verder omdat ik gewoon graag nieuwe dingen ontdek en met mensen deel! Na mijn Schminke fiasco en mijn succes met Art Spectrum besloot ik om eerst even een overzicht te maken. Er zit zoveel verschil in de manier van aanbrengen. Misschien beinvloedt het wel de bruikbaarheid van de primer.

In één oogopslag

Het overzicht van de primers en de testonderdelen.
Het volledige overzicht, klik voor vergroting

Wat heb ik allemaal getest?

Alle primers heb ik op 5 verschillende manieren aangebracht. Zoals je op de afbeelding kunt zien heb ik het vel in 3×5 vlakken verdeeld. (3 primers, 5 testvlakken)

 1. Aanbrengen zonder verdunning of additieven.
 2. Verdund met 10% water.
 3. 1 op 1 gemengd met acrylverf.
 4. Verdund met 10% water en gemengd met acrylverf
 5. Verdund met 10% water en gemengd met golden fine pumice gel (1:1)

Op al deze vlakken heb ik vervolgens een aantal dingen getest. Zie de afbeelding voor de plaatsing van deze materialen. (je kunt in de overzichtsfoto zien hoe ze op alle primers werken.

 1. Hoe goed kan ik panpastel dekkend aanbrengen?
 2. Is de panpastel goed uit te smeren?
 3. Kun je over de panpastel andere media gebruiken? (potlood, pastelpotlood)
 4. Hoe goed pakken pastelpotloden? (van faber castell, caran d’ache, stabilo en derwent.
 5. Hoe goed kun je met potlood werken? (Caran d’ache luminance, faber castell polychromos en Caran d’ache pablo.
 6. Hoe goed kun je met pastelsticks werken?
 7. Is er merkbaar verschil tussen de manieren waarop ik de primer heb aangebracht?
pastel primer test
de geteste materialen – klik voor vergroting

Gebruikservaring

 1. Zoals je in het overzicht kunt zien zijn de kleuren panpastel op de primer van Art Spectrum (colourfix) en Golden het meest intensief. Zoals je ziet zijn ze op de Schmincke wat lichter en blijft de structuur wat meer zichtbaar.
 2. De Schmincke primer is de panpastel het beste uit te smeren. Dat is logisch, want de oppervlakte van Schmincke is het gladst. Ondanks dat blijft de structuur het meest zichtbaar. Op de andere primers kun je de panpastels en sticks ook prima blenden.
 3. Bij alle primers kun je vrij makkelijk andere media aanbrengen over de panpastels. Enkel de geprimede delen waar ook acrylverf in is gemengd lijken wat minder goed te presteren als er potlood over de panpastel wordt aangebracht. Bij de primer test met pumice gel (5) pakken de meeste potloden minder goed (behalve de pablo) Hier presteert de colourfix duidelijk beter dan de andere primers.
 4. Op alle oppervlakken pakken de pastelpotloden goed, maar doordat de primers met kwast zijn aangebracht zie je de structuur wel erg goed en het werkt niet prettig. op de verdunde Schmincke werken ze het fijnst.
 5. De gewone kleurpotloden zijn het makkelijkst te gebruiken op de Schmincke. Op de verdunde colourfix en de verdunde primers met acrylverf pakken ze ook prima. Op alle primers gemengd met pumice gel zou ik de potloden niet aanraden.
 6. Pastelsticks werken op alle primers prima. op de Schmincke kun je ze het makkelijkst blenden.
 7. Sommige zijn aangebracht met een roller, sommige met een kwast. Ik vind bij de pumice gel de structuur storend, bij de andere stukjes niet.

Oordeel

Het is lastig om een ‘beste’ aan te wijzen op basis van zo’n korte test. Ik vind persoonlijk dat de colourfix overall het beste presteert en het prettigste werkt. De golden geeft ook een goed resultaat (vooral met sticks), maar deze presteert minder goed met potlood. De Schminke presteert heel erg goed met potlood en sticks, (maar veegt snel uit) voor panpastel is dit voor mij de minst fijne.

Ik hoop nog meer toepassingen (en primers!) te kunnen testen, dus mocht je interesse hebben in een primer die niet op deze lijst staat, dan hoor ik het graag!

Lees ook mijn uitgebreide testen! Op mijn blog vind je deze van de Schmincke, de colourfix of de nieuwste test; De Wallace Seymour.