Selecteer een pagina

Hij stond echt al een tijdje in mijn planning – een overzicht maken van de potloden die ik gebruik voor huidskleuren. En nu is hij (gedeeltelijk!) klaar. In dit eerste overzicht enkel de lichte en medium huidtinten. Donkere huidtinten gebruik ik zelf veel minder vaak – en vind ik complexer dan lichte kleuren – dus dat is de volgende stap.

Geen video? 

Sorry… voor degenen die dat fijn vinden, maar ik kan nog steeds niet relaxed opnemen aan mijn eettafel. Het voordeel is dat je lekker rustig mee kan lezen, je niet hoeft te pauzeren om de kleuren op te schrijven en je kunt het lekker naast je neerleggen als je het nodig hebt. Klik op een foto voor de vergroting! Als je nog wat wil lezen over de potloden en welke mijn favoriet zijn – lees dan onder de afbeeldingen verder! 

 

huidskleur kleurpotlood
huidskleuren potlood deel2

Gebruikte potloden

Ik gebruikte voor de huidskleuren de volgende merken potloden (vlnr) – zie afbeelding voor de kleurnamen/ nummers

Deel 1 – Faber Castell Polychromos  en Caran d’Ache Pablo

Deel 2 – Caran d’Ache Luminance, Derwent Lightfast en Prismacolor premier

 

Faber Castell Polychromos

 

Dit zijn wel zo’n beetje mijn werkpaarden. Heerlijke potloden die ik eigenlijk het meeste gebruik voor portretten. Ik schreef er al eerder over, dus voor een uitgebreide mening kun je hier mijn blog teruglezen. 

Voor mijn portretten gebruik ik de volgende kleuren het meest: 

Ivory (103)
Light flesh/ beige red (132)
Cinnamon (189)
medium flesh/ Coral (131)
cold grey 1 (250)
burnt ochre (187)

Caput mortum (169)
Nougat (178)
burnt sienna (283)
walnut brown (177)
van Dyke brown (176)
warm grey (eigenlijk alle 5)

De kleuren die niet perse nodig zijn, maar die ik persoonlijk snel pak als ‘tegenkleur of accent’

Light red violet (135)
earth green (172) hier overal als ondertoon gebruikt
burnt Umber (280)
Venetian red (190)

Het grote voordeel van de Faber Castell lijn, is dat deze dezelfde kleurcodes voert voor alle producten. Als je liever de aquarelpotloden gebruikt, of de pitt pastel – kun je de kleurnummers dus één op één overnemen. 

 

 

Faber Castell Polychromos 120 set

Caran d’Ache Pablo

caran d'ache pablo

Mijn eerste liefde voor kleurpotloden begon bij de Caran d’Ache Pablo’s. Heerlijke potloden die makkelijk en mooie intense kleuren afgeven. 

Ze zijn voor mij nooit de eerste keus om een portret volledig mee te kleuren, maar ik kan mij voorstellen dat als je deze set hebt, je niet zomaar een andere aanschaft. Fijn dat je ook met deze potloden een prachtige huidskleur kan creëren. Wellicht zijn er betere kleuren te vinden binnen de 120 kleuren van de Pablo range – maar ik heb niet de volledige set – In de loop der jaren heb ik mijn 40 kleuren set wel flink uitgebreid. 

Ik kan van deze set niet makkelijk een kleurenpalet uitkiezen voor huidskleuren. In de afbeelding zie je welke ik heb gebruikt om ‘mijn’ kleuren te reproduceren – toch zijn er een aantal die ik echt niet kan missen: 

 

Granite rose (493) – heel licht koel roze. Perfect voor het burnishen van koele huidskleuren en voor highlights.
Brownish orange (043) – super mooie kleur voor lichte schaduwen.
Greyish black (008) – een bijna zwarte grijs

Silver, gold, bronze – niet de meest gebruikte kleuren, maar de metallics in de pablo zijn gewoon erg mooi. 

 

 

Caran d’Ache Luminance

Dit is mijn absolute favoriet voor huidskleuren. De potloden blenden fantastisch en door de manier waarop Caran d’ Ache de kleuren heeft ingedeeld werkt gewoon erg prettig. Zo hebben de meeste potloden een naam die herkenbaar is (Sienna, omber, ochre – maar in plaats van een andere naam voor een variatie op de kleur, heeft de – bijvoorbeeld – Burnt Sienna, drie versies. 10% , 50% en 100% (oftewel gewoon Burnt Sienna) 

De Luminance range is daardoor met ‘slechts’ 100 kleuren (76 originele en de zojuist uitgekomen 24 nieuwe kleuren) de set met de minste kleuren. Helaas heb ik op het moment van schrijven, mijn portretkleuren nog niet binnen – dus hier zal ik snel een update voor schrijven. 

De set pak ik zelf eigenlijk niet zo vaak – ondanks dat ik ze fantastisch vind. Maar de kleuren die ik voor mijn portretten gebruik, liggen in mijn prachtige Boesner ladenkastje 😉 – en dat zijn de volgende:

Burnt Ochre 10% 
Brown Ochre 10%
Burnt Sienna 10%
Raw umber 10%
 

Burnt Ochre 50%
Brown Ochre 50%
Burnt Sienna 50%
Raw unber 50%

Burnt Ochre 
Burnt Sienna
Raw Umber

Primerose
Anthraquinoid Pink

Caran d'Ache Luminance Sienna
Caran 'dache Luminance Pencils

Derwent Lightfast 

De meest recente toevoeging aan mijn collectie zijn de Derwent Lightfast potloden. Het was de eerste set van Derwent die ik graag wilde hebben, vanwege de uitgebreide bruintinten (die voor portretten echt heel fijn zijn) en de lichtechtheid (Net als de Luminance potloden zouden deze gegarandeerd 100 jaar lichtecht moeten zijn). Ik moet toegeven dat ik ze nog niet echt veel heb gebruikt – maar er zijn alvast een paar potloden die van de logge houten kist naar mijn ladekast zijn verhuisd – zeker na deze huidskleurtest. 

De potloden zijn (net als de Polychromos en de Pablo) op oliebasis, en dat vind ik persoonlijk erg fijn. Ik gebruik namelijk veel van mijn potloden in combinatie met pastel, en dat werkt nu eenmaal beter met potloden op oliebasis. het nadeel vind ik dat het vaak wat meer moeite kost om een mooi dekkend resultaat te krijgen. 

Enig onderzoek bracht mij niet tot suggesties voor huidskleuren, dus ik ben lekker aan het combineren gegaan om tot deze kleuren te komen. Ik heb nog niet echt veel favorieten in deze set – maar ik zou niet meer zonder de Oyster, de Sienna, warm earth of Raisin kunnen. 

Het grootste minpunt vind ik toch wel de grote, logge kist waar ze in zitten – het staat zo mooi, maar het is echt zo ontzettend onpraktisch.

 

Prismacolor premier

De hekkensluiter zijn de Prismacolor premier potloden. Ik heb enkel de portret set (en een paar losse), dus het was een beetje behelpen. Het is een fijne set, waar je veel kanten mee op kunt. De Prismacolor premier potloden zijn zacht, blenden fantastisch en ze zijn in 150 kleuren beschikbaar. Voor details zijn ze minder geschikt, omdat ze zo zacht zijn. In het overzicht heb ik ze niet echt goed geburnished. – (Helaas is mijn light peach bijna op en tijdelijk niet verkrijgbaar… )

De portret set is niet meer verkrijgbaar – Maar de kleuren zijn los te koop. Mijn favoriete kleuren van Prismacolor zijn:

Light peach
rosy beige
clay rose
putty beige
peach beige

ook de wit (voor blenden) en de zwart gebruik ik graag. 

Twijfel je welke potloden voor jou geschikt zijn? Probeer dan eens een setje met testpotloden! Of koop van elk merk een paar losse. Op die manier kun je uitproberen welke jij het fijnst vindt werken.

Heb je nog vragen? Vond je het een leuk artikel? Laat een reactie achter!